Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Cukrář reaguje na prohibici, místo rumu použije kachní játra a lososa

  10:54aktualizováno  10:54
Výrobce hradeckých pralinek už přemýšlí, jak bude reagovat na nedostatek lihovin. Pokud prohibice potrvá déle než dva měsíce, sáhne po nových příchutích.
Zakázaný tvrdý alkohol vymění cukrář za šampaňské nebo vína. Do speciální hořké čokolády zase může přidat nivu nebo lososa. (Ilustrační snímek)

Zakázaný tvrdý alkohol vymění cukrář za šampaňské nebo vína. Do speciální hořké čokolády zase může přidat nivu nebo lososa. (Ilustrační snímek) | foto: Tomáš Lysoněk, MF DNES

Kdyby se prohibice protáhla, labužníci, kteří si zvykli mlsat oblíbené pralinky s chutěmi různých lihovin, by museli přesedlat na jiné příchutě. Výrobce hradecké speciality, jejíž věhlas dávno přerostl hranice města až na mezinárodní recepce na Pražském hradě, totiž alkohol do cukrovinek přidává. A ve velkém.

"Zatím mám pralinek dost i dostatečnou zásobu lihovin. S ní bych vydržel určitě až do listopadu. I kdyby alkohol došel, nemůže mě to rozhodit, protože mám i velkou zásobu různých receptur na cukrovinky, do nichž se nepřidává," říká královéhradecký cukrář Rudolf Papírník.

Kdyby mu došly suroviny na velmi oblíbené pralinky s absintem, s whisky nebo tradičním rumem, nikdo se nemusí bát, že by o ručně vyráběné sladkosti přišel. Jen by chutnaly trochu jinak.

"Mám tady třeba mrazem sušené ovoce, které je chuťově velice zajímavé. Budeme dělat i pralinky ze speciálně šlechtěných druhů čokolády, jejichž množství je velmi omezené, třeba jen tři sta tun kakaových bobů na celém světě. Mají zemité, kouřové nebo karamelové chutě," sděluje cukrář.

Cukrář nahradí alkohol játry, sýrem nebo rybou

Alkohol v pralinkách dokáže nahradit i slanými ingrediencemi. "Do speciální hořké čokolády tak dáváme třeba sýr nivu, kachní játra nebo lososa," říká. Do pralinek může dát i povolený alkohol, například šampaňské nebo moravská vína. "Takové pralinky budou i součástí VIP košů pro zahraniční delegace, které se zajímají o české potraviny," říká.

Dřív než na pralinkách by se podle něj prohibice mohla projevit na výrobě zákusků a dortů, které Papírník ve svém cukrářství vyrábí.

"Jediné, čím můžeme alkohol nahradit v exkluzivních dortech, jsou přírodní aromatické látky. Vyrábí se macerací meruňkových pecek, cenově je to ale velmi nákladné. Pro představu je takové aroma dražší než lahev prvotřídní dvanáctileté whisky," tvrdí Papírník. Používání těchto aromat by tak jím vyráběné dezerty mohlo prodražit.

Věrní zákazníci se zatím nedostatku pralinek neobávají. "Na ten je prohibice příliš krátkou dobu. Lidé ani moc nevědí, že cukrář s alkoholem hodně pracuje," říká.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Kufr z přepadení v Náchodě jako jeden z důkazů (16.9.2015).
Za loupež v Náchodě soud jednomu muži snížil trest, druhého osvobodil

Lukáš Tichý si má za loupežné přepadení před náchodským Kauflandem odsedět sedm let vězení. Krajský soud v Hradci Králové mu napodruhé trest o jeden rok...  celý článek

Jako první v Česku okusili lyžování v nové sezoně na Černé hoře v Krkonoších...
Skipasy na pokladnách v Krkonoších podraží, ušetříte přes internet

Lyžaři, kteří si v nadcházející zimní sezoně budou kupovat skipasy do Krkonoš přes internet, výrazně ušetří. Po Špindlerovu Mlýnu zavádí elektronické...  celý článek

Policejní hlídky v Hradeckém kraji dostaly automatizované externí...
Na horách přibudou defibrilátory, přispěl k tomu i náčelníkův kolaps

Nečekaný kolaps náčelníka krkonošského horské služby Adolfa Klepše na Sněžce upozornil na potřebu rozmístění přenosných defibrilátorů na místa, do nichž mají...  celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.